menu field of dreams
     
 
     
 
traditioneel sportpaardenbeslag
 
 
 

Hoogwaardig, correct aangebracht, warm of koud beslag afgestemd op de noden van het Europese sportpaard en aangepast aan de betrokken disciplines en de ondergrond. Voor deze grote groep rijpaarden die actief zijn in de dressuur en jumpingsport, gebruik ik een type hoefijzer waarvan het ontwerp het resultaat is van een intensief wetenschappelijk traject dat is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Welzijn en prestatie staan centraal in de ontwikkeling van dit ijzer wat zich kenmerkt door balans en afwikkeling. Niet alleen zijn de positieve effecten van dit hoefijzer wetenschappelijk onderbouwd, ook in de praktijk is het succes gebleken. Vele topsportpaarden behalen tegenwoordig hun successen op dit hoefijzer. Het is een sporthoefijzer voor prestatiepaarden, die veel en snel moeten wenden. De in de praktijk bewezen positieve effecten van dit ijzer kunnen ook toegepast worden bij paarden die gevoelig zijn voor overbelastingsblessures en paarden die moeten revalideren. Een ander belangrijk kenmerk van dit ijzer is de balans, het massa zwaartepunt ligt precies in het midden van het ijzer. Op deze manier draagt het ijzer bij aan de ideale hoefbalans.

 
   
  Vooral bij dressuurpaarden, die zo ruim en soepel mogelijk moeten kunnen bewegen is de keuze en het gewicht van het ijzer van cruciaal belang. De gangen van een paard worden immers grotendeels beïnvloed door de vliegende kracht van het hoefijzer. Dit kan bij het ene paard een voordeel zijn en bij een ander een negatief effect hebben op de gangen. Het juiste ijzer voor het juiste paard is dus een belangrijke sleutel tot succes.  
   

Belangrijke informatie die iedereen moet onthouden...

Mijn hoefverzorgingsprogramma is op de eerste plaats gebaseerd op een pro-actieve manier van bekappen of beslaan die kreupelheid en overbelasting moet helpen voorkomen en piekbelasting reduceren. Iedere voet wordt bekapt of beslagen rondom het centrale druk punt (center of articulation) in de voet. Dit drukpunt heeft een exacte locatie in iedere voet van ieder paard en kan is niet extern zichtbaar. Enkel met behulp van röntgenfoto's of door nauwkeurige berekeningsformule toe te passen aan de hand van bepaalde uitwendige structuren van de voet kan je de exacte locatie van het centrale drukpunt bepalen. Als het middenpunt van het ijzer niet correct onder dit centrale drukpunt wordt gelegd en de smid het ijzer mooi aan de contouren van de voet aanpast, zoals de meest hoefsmeden doen, kunnen de inwendige structuren van de voet niet naar behoren functioneren en volgen er een hele reeks van negatieve effecten die de inwendige functies en structuren in de paardenvoet zwaar hypothekeren.
De gevolgen hiervan uiten zich in een hele resem van hoef-, stand- , gangen-en beenproblemen waaronder; Hoefkatrol, peesblessures, overbelasting blessures, struikelen, ijzers aftrappen, hoefscheuren, lage hielen/lange tenen, scheve voeten, pijn in de rug, de hals, de achterhand en vele andere oorzaken van kreupelheid. Als je dit principe leert te herkennen kan je in een oogopslag zien of een paard echt goed beslagen is. En bij vele paarden die problemen hebben kan je willekeurig een voet opnemen en vaststellen dat de het ijzer niet in het anatomische midden van de voet ligt. Wat ik dan toch altijd jammer vindt...

 
     
 
Davy Dehollogne & Kim van de Moosdijk
Neerstraat 28 3540 Herk-de-Stad| België | Tel. +32 477322778 |  info@fieldofdreams.be
2020 © Copyright Field of Dreams. All Rights Reserved.