menu field of dreams
     
 
     
 
beslag voor westernpaarden
 
 
 

Hoogwaardig beslag voor paarden in de reining, cutting, working cow horse, western pleasure, hunter en western riding sport. Dit vindt ik één van de leukere dingen in mijn beroep. De competitie in de showring wordt ieder jaar zwaarder. En het zal hoe langer, hoe moeilijker worden om een klasse te kunnen winnen.
De trainers, hoefsmeden en eigenaars van de paarden die het tegenwoordig goed doen en hoog eindigen zijn diegene die aandacht besteden aan details.

Doordat ik zelf wedstrijdruiter ben en deze paarden zelf train heb ik de unieke gelegenheid om het onderwerp te kunnen bekijken vanuit verschillende oogpunten. Voor het juiste beslag voor iedere discipline heeft men uitgebreide kennis van zaken nodig en een deskundig hoefsmid met ervaring in en liefde voor de sport.
We weten allemaal hoe belangrijk de trainer en de hoefsmid is, maar de juiste ijzers zijn net zo belangrijk. In deze tijden van specialisatie is het zinvol om de ijzers en technieken te gebruiken die specifiek voor deze paarden en disciplines zijn ontwikkeld. Ik heb een zeer uitgebreid gamma aan stalen en aluminium ijzers en hoefnagels, speciaal afgestemd op hoeven van quarter horses en de westernsport.

Alleen al voor reiningpaarden heb ik een achttal verschillende modellen sliding plates die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. Daarnaast zijn er nog eens tal van aanpassingen per ijzer mogelijk die u en uw paard kunnen helpen bij bepaalde manoeuvres tijdens trainingen en in de show ring. Ook de manier waarop de voorhoeven van ( western)sportpaarden zijn beslagen zal een groot effect hebben op de manier hoe een paard loopt. Daarom is het van belang dat in de eerste plaats de voorhoeven correct bekapt of beslagen worden voor alleer men de achter ijzers met allerhande toeters en bellen gaat voorzien die het paard eigenlijk niet nodig heeft.

 
sliding plates - davy de hollogne
  deze aangepaste sliding plates waren een eigen concept om minder weerstand te creëren en het spoor iets meer richting te geven tijdens de stop, hiermee behaalde ik een eerste plaats in Non- pro reining op het Europese kampioenschap in Aken in 2009.  
      davy de hollogne - hoefsmid  

Voor cutting-, reined cowhorses en deelnemers aan timed events of speed events zoals Barrel racing en pole bending, enz... , onderdelen waarin paarden veel en snel moeten wenden, versnellen en afremmen, is het juiste ijzer eveneens van cruciaal belang. Ondermeer voor het verschaffen van de nodige grip geeft, wat de snelheid, de prestaties en het zelfvertrouwen van paard en ruiter ten goede komt.

Ik vind het mijn verantwoordelijkheid om op de hoogte te blijven van de allernieuwste trends in hoefbeslag, wedstrijdrijden, trainen en fokken van amerikaanse Appaloosas en Quarter horses. Hierdoor kan ik garanderen dat de manier van beslaan en trainen die ik momenteel toepas zo dicht mogelijk aanleunt bij de hedendaagse technieken van de wereldtop in onze sport.

 

   

Jaarlijks wonen wij enkele van de voornaamste wedstrijden en evenementen zoals het Appaloosa World Championship show in Fort Worth Texas, National Reining Horse Futurity in Oklahoma City, National Cutting horse Futurity in Forth Worth Texas, World Championship Quarter horse Show in Oklahoma City, Oklahoma, National Reined Cow horse Futurity in Reno, Nevada, European Championship Appaloosa show, ERCHA Futurity in Duitsland, IRHBA Futurity and Derby in Italië en vele van de grootste NRHA events in België en in het buitenland bij, om op de hoogte te zijn van de verschillende takken binnen de sport en onze kennis verder te blijven ondersteunen.

Door de jaren heen hebben we goede contacten opgebouwd met top trainers, fokkers en hoefsmeden in zowel Amerika als Europa. We genieten er telkens van om tijdens onze jaarlijkse trip naar de Verenigde Staten hen weer een bezoek te brengen en bij te praten en ' ins en outs' en iedere keer weer te ontdekken en daarna die kennis toe te passen in mijn dagelijks werk.

Deze paarden zijn mijn grote passie en een groot en belangrijk stuk in mijn leven. Het spreekt voor zich dat u voor hoefverzorging en beslag voor deze rassen bij mij op het juiste adres bent.

Belangrijke informatie die iedereen moet onthouden...

Mijn hoefverzorgingsprogramma is op de eerste plaats gebaseerd op een pro-actieve manier van bekappen of beslaan die kreupelheid en overbelasting moet helpen voorkomen en piekbelasting reduceren. Iedere voet wordt bekapt of beslagen rondom het centrale druk punt (center of articulation) in de voet. Dit drukpunt heeft een exacte locatie in iedere voet van ieder paard en kan is niet extern zichtbaar. Enkel met behulp van röntgenfoto's of door nauwkeurige berekeningsformule toe te passen aan de hand van bepaalde uitwendige structuren van de voet kan je de exacte locatie van het centrale drukpunt bepalen. Als het middenpunt van het ijzer niet correct onder dit centrale drukpunt wordt gelegd en de smid het ijzer mooi aan de contouren van de voet aanpast, zoals de meest hoefsmeden doen, kunnen de inwendige structuren van de voet niet naar behoren functioneren en volgen er een hele reeks van negatieve effecten die de inwendige functies en structuren in de paardenvoet zwaar hypothekeren.
De gevolgen hiervan uiten zich in een hele resem van hoef-, stand- , gangen-en beenproblemen waaronder; Hoefkatrol, peesblessures, overbelasting blessures, struikelen, ijzers aftrappen, hoefscheuren, lage hielen/lange tenen, scheve voeten, pijn in de rug, de hals, de achterhand en vele andere oorzaken van kreupelheid. Als je dit principe leert te herkennen kan je in een oogopslag zien of een paard echt goed beslagen is. En bij vele paarden die problemen hebben kan je willekeurig een voet opnemen en vaststellen dat de het ijzer niet in het anatomische midden van de voet ligt. Wat ik dan toch altijd jammer vindt...

 
     
 
Davy Dehollogne & Kim van de Moosdijk
Neerstraat 28 3540 Herk-de-Stad| België | Tel. +32 477322778 |  info@fieldofdreams.be
2020 © Copyright Field of Dreams. All Rights Reserved.