menu field of dreams
     
 
     
 
davy de hollogne - hoefsmederij
 
 

Als wedstrijdruiter, fokker, en hoefsmid was ik altijd al gefascineerd door top wedstrijdpaarden en hoe we hen kunnen helpen om hun hoogste potentieel te bereiken. Naast training is het hoefbeslag een zeer belangrijke factor in hun prestatievermogen.

Naast mijn traditionele schoolopleiding van hoefsmid en bijkomend diploma van smeden van orthopedisch en correctief beslag , bestudeer ik al jarenlang vakliteratuur over hippische podologie, en heb ontdekt hoe en waarom hoefbeslag de prestaties van een paard positief kunnen beïnvloeden en hoe we kunnen voorkomen dat paarden overbelastingsblessures en kreupelheidproblemen oplopen.

Orthopedisch, therapeutisch en correctief beslag en hoef- en stand correcties bij jonge paarden is een van mijn specialiteiten en omvat bijna 50 % van mijn dagelijkse agenda.
Hiervoor is de een meer specifieke kennis vereist. Omdat de hoefsmeden opleidingen beschamend weinig diepgang hebben en mijn inziens totaal ontoereikend zijn om aspirant hoefsmeden van de essentiële kennis te voorzien om het beroep naar behoren uit te oefenen, ben ik na het behalen van mij diploma zelf op zoek gegaan naar betere educatieve bronnen. Deze heb ik gevonden bij een grote verscheidenheid aan professoren, dierenartsen, paarden chirurgen, osteopaten en hoefsmeden en groeperingen van mensen die dagdagelijks bezig zijn met wetenschappelijke onderzoeken en ontwikkelingen binnen de branche.

Ik ben ambitieus en wil perfect op de hoogte zijn van alle nieuwe ontwikkelingen en producten binnen mijn branche . Daarom ben ik bijna dagelijks bezig met observeren, lezen, studeren en filosoferen over alle hoefproblemen waar ik dagelijks mee te maken krijg. Als er voor een bepaald probleem 2 verschillende behandelingen zijn wil ik ze allebei perfect kennen. Als er zes verschillende behandelingen zijn, alle zes...

 
      davy @ oklahoma horseshoeing school      
 


Ik heb een zeer uitgebreide Hoofcare bibliotheek inclusief de allernieuwste medische boeken en publicaties over anatomie en biomechanica van de paardenvoet en het bewegingsapparaat van het paard, en speciale beslag technieken voor allerhande problemen.

Om verder op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en technieken op dit vlak bezoek ik jaarlijks meerdere congressen, seminaries, clinics, beurzen en scholen in de Verenigde staten en Europa waaronder;

 
  Convention of the American Association of Equine Practitioners
2015 te Las Vegas, USA
International Lameness prevention Conference 2015 ,Las Vegas, USA.
Farrier Education Association clinic, Jaarlijks. Faculteit Dierengeneeskunde Universiteit Gent.
The Oklahoma Horseshoeing School in 2008, Purcell, OK, USA,
United States Bureau of Land Management Wild Horse Adoption Center( studie van hoeven bij wilde paarden) 2008 Pauls Valley Oklahoma, USA.
United States Bureau of Land Management Wild Horse Adoption Center(studie van hoeven bij wilde paarden) 2013. Palomino Valley, Nevada, USA.
Clinic Hoefbalans door Meike Vanheel met demo's van de nieuwe drukmeetsystemen Rsfootscan en PROreflex. 2009 Universiteit Utrecht, NL.
4 clinics van 6-voudig wereldkampioen Grant Moon over sportpaardenbeslag en modificaties van fabrieksijzers.
Diverse lezingen tijdens clinics en congressen van Ric Redden, Stephen O'Grady, Gene Ovniceck, Simon Curtis, Haydn Price,
Hans Castelijns, Dave Farley, Martin Deacon, enz.
Workshops, demonstraties en clinics van de meest innovatieve hoefreparatie producten en alternatief hoefbeslag waaronder, Vettec, Glue-U,SoundhorseTechnologies,Luwex,Sigafoos, Footall, Equilox, TK sliders, EDSS systems, Steward Clogs,enz
Workshops, demonstraties en clinics over lanceringen vannieuw ontwikkelde hoefijzers van Mustad, Werkman, Kerckheart, St-Coix, enz...
 
AAEP Convention Las Vegas, Nevada
     

Mijn bronnen zijn altijd wetenschappelijk onderbouwde bevindingen en onderzoeken door universitaire teams in dierengeneeskunde en geleid door 's wereld meest befaamde en gerespecteerde specialisten op gebied van hoefsmederij en paardenchirurgie.
De beslagtechnieken die ik gebruik zijn altijd met zorg ontwikkeld door topdeskundigen en worden beschouwd als de beste en meest betrouwbare keuze uit vele alternatieven.
Ze zijn allemaal op een of andere manier toegelicht op congressen voor hoefsmeden en dierenartsen. Met de informatie en kennis die ik door de jaren heb verzameld heb ik een goed en duidelijk beeld gekregen over wat hoefbeslag kan doen hoe ik het kan gebruiken.

fea clinic   En met de ervaring die ik heb als wedstrijdruiter,de vaardigheid als hoefsmid, plus de kennis over de anatomie en biomechanica van paarden, heb ik de unieke gelegenheid om het onderwerp te kunnen bekijken vanuit verschillende oogpunten.Mijn werkfilosofie is in de eerste plaats gebaseerd proactieve hoefverzorging. Het nastreven van optimale hoefbalans en het voorkomen van gerelateerde problemen.
Hoefbalans (equilibrium) kan makkelijk berekend worden aan de hand van een natuurkundige formule en is het resultaat van verschillende krachten en momenten die zich afspelen in iedere voet van ieder paard. En iedere paardenvoet heeft een welbepaald centraal drukpunt. Als we alle krachten en momenten in de voet in evenwicht willen krijgen zoals de natuur dit voorzien heeft moet het een hoefijzer exact rond het centrale drukpunt van de voet worden aangebracht. Als de voet niet correct bekapt of beslagen is tot verhouding met het centrale drukpunt, kunnen de inwendige structuren niet naar behoren functioneren en zullen er vroeg of laat problemen optreden. Resultaten hiervan kennen we helaas allemaal; Hoefkatrol, hoefbeenkanteling, hoefscheuren,
standafwijkingen, hoefmisvormingen, peesblessures, gewrichtspijn, pijn in de hals, rug of achterhand, struikelen, enz...
FEA Clinic Universiteit Gent
 


De methodes die ik gebruik in mijn hoefverzorgingsprogramma helpen deze risico's, aandoeningen en symptomen te voorkomen en helpen de balans en de vitale functies in de voet terug te herstellen.
Ieder paard, ongeacht de discipline waarvoor het worden gebruikt haalt hier voordeel uit, zal beter en langer kunnen presteren, en een langer en gezonder leven lijden.

Ik ben volledig voorstander van goed hoefbeslag, maar enkel en alleen als het paard de hoefijzers echt nodig heeft. Er is niks mis mee, om je paard zonder ijzers te laten als het gezond en gelukkig is zijn job probleemloos kan uitvoeren zonder. In veel gevallen, wanneer jou paard geen specifieke reden heeft om beslagen te zijn haal je er zelfs voordeel uit. Zolang de hoeven tijdig nagekeken en om de 6 tot 8 weken 
correct bekapt worden zal dit in de meeste gevallen voor gezonde paarden voldoende zijn.

De competitie in de showring wordt ieder jaar zwaarder. En het zal hoe langer, hoe moeilijker worden om een klasse te kunnen winnen. De trainers, hoefsmeden en eigenaars van de paarden die het tegenwoordig goed doen en hoog eindigen zijn diegene die aandacht besteden aan details.
Doordat ik zelf wedstrijdruiter ben en deze paarden zelf train heb ik de unieke gelegenheid om het onderwerp te kunnen bekijken vanuit verschillende oogpunten. Ik vind het mijn verantwoordelijk om op de hoogte te blijven van de allernieuwste trends in hoefbeslag, wedstrijdrijden, trainen en fokken.
Hierdoor kan ik garanderen de manier van beslaan en trainen die ik momenteel toepas zo dicht mogelijk aanleunt bij de hedendaagse technieken van de wereldtop in onze sport. 
Jaarlijks wonen wij enkele van de voornaamste wedstrijden en evenementen zoals het Appaloosa World Championship show in Fort Worth Texas, National Reining Horse Futurity in Oklahoma City, National Cutting Horse Futurity in Forth Worth Texas, World Championship Quarter horse Show in Oklahoma City, Oklahoma, National Reined Cow horse Futurity in Reno, Nevada, World National Finals Rodeo in Las Vegas, European Championship Appaloosa show, ERCHA Futurity in Duitsland, IRHBA futurity and derby in Italië en vele van de grootste NRHA events in België en in het buitenland bij, om op de hoogte te zijn van de verschillende takken binnen de sport en onze kennis verder te blijven ondersteunen.

   
               

Door de jaren heen hebben we goede contacten opgebouwd met top trainers, fokkers en hoefsmeden in zowel Amerika als Europa. We genieten er telkens van om tijdens onze jaarlijkse trip naar de Verenigde Staten hen weer een bezoeken te brengen en bij te praten en ' ins en outs' en iedere keer weer te ontdekken en daarna die kennis toe te passen in mijn dagelijks werk.

Vele gerespecteerde en succesvolle paarden mensen vertrouwen op mijn diensten als hoefsmid voor het beslaan van hun winnaars in zowel de traditionele Europese sportpaarden disciplines als dressuur en jumping, als voor Europese kampioenen in de western sport en in het show paarden circuit van verschillende rassen.
Uiteraard kunt u ook bij mij terecht voor bekappen en beslaan van jouw favoriete paard in jouw achtertuin of de pony van de kinderen en krijgen deze van mij dezelfde aandacht en professionele hoef verzorging als het beste paard dat ik momenteel besla.

 
Davy Dehollogne & Kim van de Moosdijk
Neerstraat 28 3540 Herk-de-Stad| België | Tel. +32 477322778 |  info@fieldofdreams.be
2020 © Copyright Field of Dreams. All Rights Reserved.