menu field of dreams
     
 
     
 
natural balance en natuurlijk bekappen
 
 

Bent u voorstander van natuurlijk bekappen of bent u overtuigd van de positieve effecten van de Natural Balance methode?
Omdat je met deze manier van hoefverzorging voorzichtig en verantwoord moet omspringen is het van cruciaal belang dat je de anatomie, basisprincipes van hoefbalans en bekappen reeds onder de knie moet hebben vooraleer je je waagt aan alternatieve vormen van bekappen. Nauwgezet bestudeerde en leerde ik deze vorm van hoefverzorging. Aanvankelijk kwam ik terecht bij Gene Ovnicek, een van de eerste bezielers die de voordelen van deze methode ontdekte en er zijn carrière rond uitwerkte met de Equine Lameness Prevetion Organisation, zijn New Hope For Soundness project en het Equine Digit Support System.

 
  Gaandeweg vond ik opmerkelijk dat er bij de top van traditionele hoefsmeden en dierenartsen veel van deze technieken als zeer waardevol worden beschouwd en al jarenlang worden toegepast in traditionele hoefverzorging. Het is dus een feit dat we veel kunnen leren van de hoeven van wilde paarden.
Ik bezocht inmiddels enkele van de grootste BLM opvangcentra voor wilde mustangs in de Verenigde Staten, onder meer die in Palomino Valley, Nevada, waar het oorspronkelijke onderzoek werd gedaan, en in Pauls Valley, Oklahoma en was getuige dat paarden in het wild zonder invloed van de mens perfect onderhouden oersterke en gezonde hoeven kunnen hebben zo lang de paarden vrij kunnen rondzwerven op de juiste ondergrond en in hun natuurlijke biotoop.
   
  wild horses  
     
natural balance hoef   Als jouw paard een goede kandidaat is voor deze methode, kan ik met veel plezier en op een medisch verantwoordde en wetenschappelijk onderbouwde manier deze vorm van hoefverzorging toepassen bij jouw paard.
Voor de voorstanders van Natural Balance beslag heb ik een grote selectie van Natural Balance ijzers steeds in mijn voorraad, en heb ik uitgebreide kennis opgedaan die nodig is om dit beslag correct toe te passen.
       
    mustang hoof
       
 

Belangrijke informatie die iedereen moet onthouden...

Mijn hoefverzorgingsprogramma is op de eerste plaats gebaseerd op een pro-actieve manier van bekappen of beslaan die kreupelheid en overbelasting moet helpen voorkomen en piekbelasting reduceren. Iedere voet word bekapt of beslagen rondom het centrale druk punt (center of articulation) in de voet. Dit drukpunt heeft een exacte locatie in iedere voet van ieder paard en kan is niet extern zichtbaar. Enkel met behulp van röntgenfoto's of door nauwkeurige berekeningsformule toe te passen aan de hand van bepaalde uitwendige structuren van de voet kan je de exacte locatie van het centrale drukpunt bepalen. Als het middenpunt van het ijzer niet correct onder dit centrale drukpunt wordt gelegd en de smid het ijzer mooi aan de contouren van de voet aanpast, zoals de meest hoefsmeden doen, kunnen de inwendige structuren van de voet niet naar behoren functioneren en volgen er een hele reeks van negatieve effecten die de inwendige functies en structuren in de paardenvoet zwaar hypothekeren.
De gevolgen hiervan uiten zich in een hele resem van hoef-, stand- , gangen-en beenproblemen waaronder; Hoefkatrol, peesblessures, overbelasting blessures, struikelen, ijzers aftrappen, hoefscheuren, lage hielen/lange tenen , scheve voeten, pijn in de rug, de hals, de achterhand en vele andere oorzaken van kreupelheid. Als je dit principe leert te herkennen kan je in een oogopslag zien of een paard echt goed beslagen is. En bij vele paarden die problemen hebben kan je willekeurig een voet opnemen en vaststellen dat de het ijzer niet in het anatomische midden van de voet ligt. Wat ik dan toch altijd jammer vindt...

wild hoof
 
 
Davy Dehollogne & Kim van de Moosdijk
Neerstraat 28 3540 Herk-de-Stad| België | Tel. +32 477322778 |  info@fieldofdreams.be
2020 © Copyright Field of Dreams. All Rights Reserved.