menu field of dreams
     
 
     
 
davy de hollogne - hoefsmederij
 
 

Hoefsmeden hebben een fysiek zwaar en gevaarlijk beroep. Ieder jaar weer gebeuren er ernstige ongevallen waarbij hoefsmeden ,klanten, paarden en huisdieren zware en soms fatale verwondingen oplopen. Toch zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die het risico op ongelukken kunnen beperken.

Ik beschik over een mobiele en vaste hoefsmederij. Indien u niet beschikt over de geschikte infrastructuur om
goed en veilig te kunnen werken, kunt u naar onze volledig ingerichte hoefsmederij in Herk-de-Stad komen.
Hierdoor bespaar ik werk, tijd en verplaatsing en kan ik een goedkoper tarief hanteren.

Door hierna volgende punten zo goed mogelijk te respecteren kan ik zo veilig, vlot en geconcentreerd mogelijk werken en komen kwaliteit van het geleverde werk en de verstandhouding tussen klant en hoefsmid ten goede.

Normale werkomstandigheden;

- zorg dat het paard reeds gevangen is en klaar is om aan te beginnen bij aankomst van de smid.
- borstel modder zo veel mogelijk van de hoeven en onderbenen.
- paarden dienen vastgehouden en begeleid te worden door een volwassen persoon die kan omgaan met   paarden.
- zorg voor een droge, propere, goed verlichte, veilige werkvloer met voldoende ruimte rond het paard.
- om goed en nauwkeurig werk te kunnen leveren is een verharde gelijke ondergrond nodig.
- als het paard hoefijzers moet krijgen heb ik toegang tot een stopcontact met 220 volt en water voor het   afkoelen van hoefijzers nodig.
- houd huisdieren, kleine kinderen en andere paarden op een veilige afstand.
- laat het paard niet eten of grazen terwijl de smid eraan werkt.
- ga steeds aan dezelfde kant van het paard staan als de smid en probeer het paard zo veel mogelijk in   evenwicht ,met de benen onder de hoeken van het paard, hoofd recht voor zich uit laten staan.
- probeer het gedrag van het paard te anticiperen en te voorkomen dat het paard de smid bijt of trapt
- paarden dienen al dan niet verdoofd, zonder weerspannigheid de handelingen van de smid te laten   ondergaan.
- spreek duidelijk het aantal paarden af dat u wil laten doen en houd u aan dit aantal per afspraak, zo kan ik   mijn agenda plannen en mijn afspraken correct nakomen.
- probeer afspraken een tweetal weken op voorhand te regelen of leg een nieuwe afspraak vast bij het laatste   bezoek, zo vermijd u lang te moeten wachten in drukke periodes.
- alle rekeningen dienen na afloop van het werk contant afgerekend te worden, tenzij anders overeengekomen   voor de aanvang van het werk.

Ik behandel alle paarden op een geduldige en diervriendelijke manier zonder roepen, tieren, slaan of fysiek geweld en heb begrip voor vele situaties. Ik gebruik geen attributen om paarden in bedwang te houden, zoals praam, opgebonden benen en dergelijke, maar probeer met geduld en kennis het nodige resultaat te bekomen. Niet tegenstaande kan ik ten zeerste appreciëren als de klant zijn paard de essentiële opvoeding heeft gegeven met betrekking tot het behandelen en opnemen van de benen.

Er enkele omstandigheden die het werken onmogelijk maken omwille van het risico op ongelukken of omwille van de schade die het aanricht aan de machines en het gereedschap.

Ik behoud mij het recht om opdrachten te weigeren of mijn werk stop te zetten bij volgende omstandigheden (en de reeds gespendeerde tijd, en verplaatsingskosten worden aan de klant doorgerekend.) ;

- paarden die extreem zenuwachtig, angstig, agressief, weerspannig of onhandelbaar zijn, dreigen, trappen of bijten naar de hoefsmid, begeleiders of omstanders.
- paarden behandelen terwijl ze tussen andere loslopende paarden of in de kudde staan.
- in openlucht of zonder beschutting werken tijdens zware regenbuien, storm of onweer.
- werken in modder of in het donker.
-paarden die onophoudelijk staan te trappen en te slaan naar dazen, vliegen, muggen,wespen,e.d. en door de eigenaar niet behandeld worden met een afdoende anti-insectenspray of een vliegendeken wordt opgelegd...
-paarden die door irritatie van insecten, gebrek aan opvoeding, of eender welke andere reden, niet rustig kunnen stilstaan of uitermate weerspannig zijn...
-op plaatsen waar er niet kan gewerkt worden in de schaduw of uit de volle zon bij temperaturen van meer dan 25C. graden...
-indien het paard niet uit de kudde of buiten direct contact van andere paarden kan bekapt of beslagen worden... 

BIJ TEMPERATUREN VAN MEER DAN 30C.GRADEN IN DE SCHADUW VERVALLEN ALLE AFSPRAKEN AUTOMATISCH.

(dit zowel in het belang de gezondheid van uw paard als dat van de hoefsmid) reeds gemaakte afspraken kunnen worden verplaatst naar een andere datum of een ander uur volgens beschikbaarheid. Wij doen er uiteraard alles aan om een gepaste oplossing te zoeken indien deze omstandigheden zich voordoen.

Indien de hoefsmid niet kan beschikken over normale werkomstandigheden en daardoor extra tijd, inspanningen, mankracht of apparatuur moet aanwenden worden bijkomende kosten in rekening gebracht.
De basistarieven voor bekappen en beslaan worden in dit geval ook vervangen door een basis tarief per uur.

 
 
 
Davy Dehollogne & Kim van de Moosdijk
Neerstraat 28 3540 Herk-de-Stad| België | Tel. +32 477322778 |  info@fieldofdreams.be
2020 © Copyright Field of Dreams. All Rights Reserved.